SUOMEN PARAS KUORO  - TV-KILPAILU 2011

19.04.2011

Tervetuloa suoraan lähetykseen Pasilan kakkostudiolta!


Suoran tv-lähetyksen lumo koukutti Prima Vistan keväällä 2011. Osallistuimme Suomen Paras Kuoro -tv-ohjelmaan ja ylsimme finaaliin. Harvaa keikkaa voi verrata hetkeen, jolloin studio-ohjaaja sanoo, että siirrymme valtakunnan verkkoon kymmenen sekunnin kuluttua.

Oli kuitenkin vähällä, että koko elämys olisi jäänyt väliin. Edellinen yritys kahta vuotta aiemmin oli johtanut pettymykseen. Silloin ohjelman ensimmäiselle tuotantokaudelle osallistui parempia kuoroja kuin nyt, ja kilpailun säännöt olivat hankalat ja mutkikkaat. Prima Vista ei valmistautunut vuoden 2009 karsintoihin tosissaan ja jäi rannalle. Nyt sääntöjä oli helpotettu, mutta kuoron johtaja ja laulajat epäilivät, jaksaako porukka sitoutua.

Kuoron tiedottaja avasi kilpailun uusia sääntöjä kuorolaisille jakamalla aikatauluja ja to do -listoja, jotta enemmistö olisi saatu kääntymään vastustajista osallistumisen kannalle.

Kun päätös oli tehty, tuotantoyhtiön Mosqito-tv:n kuvausryhmä tuli Järvenpään seurakuntasaliin 8. joulukuuta 2010 - Sibeliuksen syntymäpäivänä. Olimme treenanneet gospel-hitin Ain´a That Good News ja esitimme sen ylimääräisen hymyn kera. Se teki vaikutuksen, ja meidät otettiin mukaan.

Parhaat yleisöäänet yllättivät


Suomen Paras Kuoro -kisa koostui karsintalähetyksistä, semifinaaleista sekä finaalista, johon osallistui kolme eniten tuomari- ja yleisöääniä saanutta kuoroa. Kaikki lähetykset olivat suoria. Karsintalähetyksessä Prima Vistaa vastaan kilpaili kaksi todella hyvää kuoroa, jyväskyläläinen opiskelijakuoro Ruamjai sekä Helsinkiläinen showkuoro Aventur.

Läpimenossa osa meistä järkyttyi kilpailijoiden korkeasta tasosta ja oli varmoja, että putoamme. Sekä Ruamjai että Aventur yllättivät omaperäisillä koreografioillaan. Me taisimme silti laulaa paremmin, ja sovituksemme (Heikki Ruokonen, Miikka Lehtoaho) oli kiinnostava ja korosti kuoron hyviä puolia. Meille oli määrätty esitettäväksi aaria Summertime oopperasta Porgy ja Bess (George Gershwin & DuBose Heyward). Järvenpään teatterin Anu Uhlenius oli tehnyt koreografian ja viilannut esiintymisemme kuntoon. Saimme tuomaristolta kehuja, mutta se tieto, että pääsimme semifinaaliin illan parhailla yleisöäänillä, nostatti valtavan riemun. Se kyllä näkyi lähetyksessäkin!

Kisa tuntui alkavan vasta nyt. Meille arvotun semifinaalijakson teema oli Kari Tapion musiikki, ja laulettavaksemme määrättiin Kaipuu (Shuman Mortimer, Juha Vainio). Heikki Ruokonen ja Miikka Lehtoaho tekivät tunnelmaltaan haaleasta laulusta vivahteikkaan sovituksen, joka antoi kuorolle paljon tilaa sooloiluun ja jammailuun.

Prima Vista voitti myös semifinaalijaksonsa. Saimme tuomareilta maksimipisteet 30 pistettä ja katsojien äänistä 50,4 prosenttia eli voitimme Aventurin sekä oululaisen Ja Rokki Soi -kuoron.

Meitä alkoi jännittää. Tieto finaalissa esitettävästä laulusta lähetettiin kuoroille vasta viikkoa ennen lähetystä lauantai-iltana 12.4. Heikki Ruokonen ja Miikka Lehtoaho saivat sovituksen valmiiksi samana yönä. Finaalin teema oli euroviisut, ja meidän lauluksemme määrättiin Penkki, puu ja puistotie (Jean-Pierre Bourtayre, Yves Dessca, Pertti Reponen)..


Finaaliviikolla harjoiteltiin joka ilta

Kisan ajan kuoron tiedottaja vastaanotti kiihtyvään tahtiin ja lopussa lähes päivittäin viestejä tuotantoyhtiöltä, välitti tietoa kuorolle ja oli yhteydessä tiedotusvälineisiin, orkesterin johtajaan Ako Kiiskeen ja selvitti kuorolaisten ruokarajoitukset Ylen henkilöstöravintolalle.

Finaalikuorot saivat tehtäväkseen kuvata harjoituksiaan ja muita aktiviteettejaan treeniviikolla ja lähettää aineistoa julkaistavaksi Ylen nettisivuilla. Sosiaalinen mediahan oli tuolloin vielä melko harvojen harrastus.

Kuoron esiintymisasut viilattiin sukkahousujen väriä ja kenkien mallia myöten. Hyvissä ajoin kuorolle oli tilattu Prima Vistan logolla varustetut mustat hupparit, jotka päällään kuorolaiset liikkuivat Pasilan kakkosstudion rakennuksessa sekä vaelsivat tunnelin kautta lounasravintolaan.

Lähetyksissä ei ollut maskeeraajaa kuoroja varten, joten kuorolaiset saivat hoitaa meikkinsä itse kuntoon. Jotkut meistä olivat alaan perehtyneitä ja meikkasivat muita. Heidän lisäkseen finaalipäivänä meillä oli tukijoukoissa oma maskeeraaja sekä kuoronjohtajalla Heikki Ruokosella kampaajakin.

Kaikki kolme lähetyspäivää aloitettiin jo ennen aamuyhdeksää tilauskyydillä seurakuntatalolta Pasilaan. Siellä kuoroille annettiin oman kilpailukappaleen lisäksi sovitus, joka piti harjoitella sen päivän aikana ja

esittää lähetyksessä vierailevan artistin kanssa. Finaalissa vierailevana artistina oli lauluyhtye Rajaton & Munamies. Laulusovitus oli normaalia hankalampi, ja se annettiin finaalikuoroille jo viikkoa ennen.

Finaaliviikon aikana Prima Vistalla oli harjoitukset joka ilta. Suurin osa kuorolaisista kävi normaalisti töissä ja järjesti lastensa hoidon miten parhaiten taisi, mutta jotkut onnistuivat järjestämään sille viikolle talvilomansa.

Konfettisadetta ja kuohuviiniä

Suomen Paras Kuoro -kilpailun finaali oli lauantaina 19. huhtikuuta, ja Prima Vistaa vastaan kilpaili kaksi keskisuomalaista kuoroa: karsintalähetyksestä tuttu Ruamjai Jyväskylästä sekä hankasalmelainen nuorisokuoro Voice.

Päivän aikana kakkosstudion yläaulassa streamattiin lähetystä, jossa finaalikuorot saivat esittää omia hittejään, ja tuomarit juttelivat omiaan.

Kilpailun vakiotuomareina kaikissa lähetyksissä istuivat Seppo Murto ja Tomi Metsäketo. Heidän lisäkseen joka lähetyksessä oli vieraileva tuomari, finaalissa säveltäjä Petri Laaksonen.

Ruamjai esitti finaalissa Hard Rock Hallelujah´in (Mr Lordi), ja Voice Nuoruus on seikkailu (Claude Morgan, Anne-Marie David). Voicessa laulaa teini-ikäisiä tyttöjä ja muutama heitä vanhempi mieslaulaja. Myös ensimmäisen tuotantokauden voitti nuorisokuoro (Kuopion nuorisokuoro), ja nuoruudesta kertova laulu antoi hankasalmelaisille paljon lisäpisteitä kotikatsomoissa.

Tuomaristo arvioi Prima Vistan finaalin parhaaksi kuoroksi, mutta finaalissa vain yleisöäänet ratkaisivat. Vaikka Prima Vista oli käyttänyt aikaa järjestämällä laulavia tietoiskuja uusmaalaisissa kauppakeskuksissa ja yllyttänyt ihmisiä äänestämään, ei uusmaalainen maakuntahenki noussut. Kaksi keskisuomalaista kuoroa veti pidemmän korren, ja Voice sai yleisöäänistä yli 54 prosenttia.

Koska kilpailun voittaja ei saanut studion katosta putoavaa konfettisadetta lukuun ottamatta mitään palkintoa, Prima Vista koki yhtä lailla voittaneensa ja saaneensa kilpailusta kaiken mahdollisen ilon. Lähetyksen jälkeen pukuhuoneissa availtiin kuohuviinipulloja, ja Järvenpäässä ravintola Swengissä meitä odotti innokas kisakatsomollinen väkeä ja katettu pöytä. Prima Vista palkitsi paikalla odottaneet faninsa laulamalla Penkki, puu ja puistotie.

Myöhemmin viimeisen päälle hiotut kilpailulaulut otettiin mukaan Prima Vistan ensimmäiselle levylle Prima Vista - Rakkaudella (PV 2013).

Tiina Pelkonen

Kuvat Heli Hirvelä Vandermedia/Mosqito-tv