MISA CRIOLLA

02.04.2020

MISA CRIOLLA

Argentiinalaisen Ariel Ramírezin (s. 1921) Misa Criolla, Kreolimessu, on nuoresta iästään huolimatta yksi maailman suosituimpia kirkkomusiikkiteoksia. Sen levytyksiä on tähän mennessä myyty jo kymmenisen miljoonaa kappaletta. Teos on syntynyt Vatikaanin toisen ekumeenisen konsiilin (1962-1965) jälkimainingeissa. Uudistukset katolisen kirkon liturgiassa antoivat alkusysäyksen myös näiden erilaisiin kansanmusiikkityyleihin pohjautuvien teosten säveltämiselle.

Misa Criollan menestyksen salaisuus on ollut Ramírezin nerokas tapa yhdistää latinalais-amerikkalaisen kansanmusiikin kiehtovia rytmejä ja melodisia aiheita katoliseen messuperinteeseen. Suosioon vaikutti suuresti myös se, että Misa Criolla oli ensimmäinen espanjankielinen, siis kansankielinen messu.


Prima Vista esitti ensimmäisen kerran Misa Criolla -messun vuonna 1997 ja teosta on esitetty tämän jälkeen useita kertoja. Yksi ikimuistoisimmista keikoista Prima Vistalle oli esiintyminen Finlandia-talossa vuonna 2003 yhdessä itsensä säveltäjämestari Ramirezin ja hänen orkesterinsa ja solistien kanssa!Vuonna 2004 Prima Vista esiintyi Järvenpään kirkossa. Solisteina tällöin Jussi Hongisto ja Markku Häkkinen sekä soitinyhtye Grupo Sur.


2015 mahtui joukkoon myös paluu lattarirytmeihin, kun Prima Vista sai  kutsun Latinalaisen Amerikan messuiltaan Helsingin Temppeliaukion kirkkoon. Mukana oli myös loistava soitinyhtye Grupo Ondú johtajanaan Camilo Pajuelo. Tänä vuonna olikin erityistä aihetta juhlaan: Ariel Ramírezin Misa Criolla esitettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1965 eli tasan 50 vuotta sitten! Järvenpään kirkon täyttäessä viisikymmentä vuotta 2018  Prima Vista esitti Misa Criollan täydelle kirkolle juhlakonsertissa 2.12.2018, jossa kuoron lisäksi esiintyi myös urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi.